Home » Bas’ Blog » Blog » Laat de stilte haar werk doen …

Laat de stilte haar werk doen …

gepost in Blog 0

Het is vandaag 4 mei. Dodenherdenking. In Trouw van vandaag lees ik: Waar stilte heerst, lijkt de tijd stil te staan. Het refereert aan de verstoorde dodenherdenking van 4 mei 2010: de schreeuw op de dam. Er brak paniek uit en er waren 65 gewonden. Waar men echter het meeste over spreekt is het feit dat een man de stilte kapot maakte, hoe kon hij dat doen? Stilte is als goud in het drukke leven van vandaag. Stilte doet reflecteren, overdenken, herdenken.

Bij tijd en wijlen schrijf ik neer wat ik meemaak, lees of ontdek in een ontmoeting. Reflecterend zoek ik terug in mijn aantekeningen. Zo lees ik (februari 2005) een opmerking van mijn vader tijdens de wintersport in Galtur, Oostenrijk: “Stilte is een onderbreking in de stroom van het leven. Het is een onderbreking, niet echter van het brein wat dat staat nooit stil. Stilte creeert ontvankelijkheid van mijn binnen voor buiten.”

In het zelfde jaar heeft de Duitse regisseur Philip Gröning een 169 minuten durende film gemaakt waar bijna geen woord wordt gesproken: Die große Stille (Engelse titel : Into Great Silence). De enige muziek zijn de gezangen van de biddende monniken van het kartuizerklooster Grande Chartreuse. Philip Gröning deelde het leven van de monniken van Grande Chartreuse klooster gedurende meer dan een jaar om deze uitzonderlijke film te kunnen realiseren.

Uit 2004 komt een anekdote opgeschreven door Judith Herzberg: Mijn vader had een uur lang zitten zwijgen bij mijn bed. Toen hij zijn hoed had opgezet, zei ik: “Nou dit gesprek is gemakkelijk te resumeren’. ‘Nee’ zei hij, toch niet, je moet het maar eens proberen.’ (Uit: Judith Herzberg,’Beemgras’).

Stilte dwingt je tot luisteren. Dus als we de juiste dialoog proberen op te zetten in een ontmoeting hoort stilte daar absoluut bij. Weleens gehoord van de opmerking: “stel je vraag en laat de stilte het werk doen”? Een oud collega van mij zei eens dat hij bewust stilte in bouwde in zijn gesprekken. Dat geeft de ander de kans om in het gesprek te komen en zijn of haar gedachten te ordenen. Daarnaast ‘koopt’ hij, als de ander de stilte niet opvult, nieuwe tijd om door te gaan met zijn verhaal. Hoe dikwijls zijn we druk bezig met alleen ons verhaal?

Herdenken is stil staan. Stilte dwingt tot luisteren. Stilte doet ontvangen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *