Home » Bas’ Blog » Blog » Gave dingen doen

Gave dingen doen

gepost in Blog, Vragen stellen 0

Wie wil niet gave dingen doen? Bas Mennink en Bela Evers hebben in de omgeving van Deventer het initiatief opgezet onder het motto: deelnemers met verschillende achtergronden delen vrijblijvend kennis en helpen elkaar  http://www.gavedingendoen.nl/. Wat is nou mooier dan in een open, vertrouwde omgeving, een idee te lanceren, te testen  en vervolgens, helemaal voor niets,  bedolven te worden onder een berg aan tips, suggesties of complementaire ideeën?

springen in het diepe

Woensdag 27 April heb ik de sprong ‘in het diepe’gewaagd door in Schalkhaar mijn idee te ‘pitchen’. Hoe zou het zijn om politieke groepen of partijen te bewegen om  hun pagina’s dikke partijprogramma’s te transformeren in enkel een lijst van kernvragen met prioriteitsstelling en middelen? Middelen zoals mensen, geld en andere mogelijke ondersteunende structuren die ingezet zouden kunnen worden om een antwoord te zoeken op de meest belangrijke vragen die volgens hen nu in de maatschappij spelen…?

 “changing the dialogue by merely asking questions – Balancing advocacy (stelling nemen) with high quality inquiry (het stellen van vragen)” zou William Isaacs (http://www.dialogos.com/aboutus/bill.html) dit waarschijnlijk noemen.  Jack Welsh van GE heeft in zijn bedrijf aan het eind van de vorige eeuw de zogenaamde Strategische Dialoog  geïntroduceerd. Regelmatige sessies op de hei met de top 50-100 van zijn bedrijf, waar het niet ging om het nemen van beslissingen, maar enkel om het verwerven van meer inzichten.  Het stellen van de juiste vragen wordt dan  belangrijker dan het stelling nemen.  Debatten veranderen door dialogen.  

Je zou de strategische dialoog kunnen typeren door het eenvoudig te benoemen als divergerend denken versus convergerend oplossend denken. Ik denk dat er meer is dan dat. Herkent U de situatie dat U met een broer of zus of goede vrienden  zit te filosoferen over een bepaalde kwestie. In vertrouwen probeer je de realiteit op zijn waarde te schatten en al vragenstellend kom je tot een gezamenlijk inzicht.  Op een gegeven moment weet je gewoon wat er te doen staat. Je hoeft geen plan te maken,  maar je gaat gewoon aan de slag. Want je weet dat door het inzicht iedereen het  juiste doet. Inzicht niet door een debat, maar door de juiste dialoog, de juiste vragen en het vertrouwen dat je beiden de zelfde vraag wilt oplossen.   

In Schalkhaar werd het idee van een politiek program op basis van enkel  kernvragen met enthousiasme ontvangen. Politiek 3.0? Een berg aan tips en commentaar kwam als een lawine over me heen.  De voorbereiding dwingt je tot concretiseren. De sessie geeft energie en nog meer ideeën. De uitwerking geeft realisme, pas op de plaats en een wil om te ‘doen’. Kortom Gave Dingen Doen is inspirerend en smaakt naar meer.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *