Home » Bas’ Blog » Geen categorie » Bestemming

Bestemming

gepost in Blog, Dialoog, Geen categorie 0

“One’s destination is never a place, but rather a new way of  seeing ” (Henry Miller). Ik las deze zin vorige week, in het vliegtuig van Dubai naar Muscat. Reizen geeft me tijd voor reflectie en het krijgen van allerlei nieuwe ideeen. Je ziet mensen in vele kleuren en geuren. Je ziet prachtige landschappen en verschilende jaargetijden. Soms lijkt de warmte niet te dragen of het sanitair of de leefruimtes vies. Advies uit de tropen: “Je moet de warmte je laten omhelzen en het stof je eigen maken”. “Go with the flow” heb ik ook wel eens gedacht. Door de vele indrukken, die ongevraagd de revue passeren, vergeet je dikwijls de vermoeidheid. Pas later merk je dat reizen ook energie vreet. Maar het is goed slapen na een lange reis.

Of het nu Europa, Azie, Midden Oosten of Africa is, iedereen is op reis en droomt of verhaalt van een bestemming.  Een ontmoeting wordt pas echt een ontmoeting als we in staat zijn om onze bestemmingen (of reiservaringen)  te delen.  Een nieuwe manier van kijken naar de wereld is verrijkend en verbindt mensen.  Hoe kunnen we deze ervaring gebruiken in het immigratie en vreemdelingen debat of nog concreter voor het opzetten van centra van innovatie in Nederland of Europa? Hoe kun je verschillende manieren van kijken gebruiken om een dialoog rijker te maken?

oman different way of seeing

Ik heb eens bij de introductie van een workshop, aan de mensen gevraagd op een groot vel te tekenen hoe ze de organisatie en hun eigen rol daarin zien, gebruikmakend van de analogie van kinderspeelgoed. Ik herinner me iemand die een racewagen tekende, die vertraagd werd door kleurige treinwagons die er achter aan gekoppeld waren. In dezelfde groep tekende iemand anders, als reactie, een zware zwarte locomotief. Deze was via elastieken verbonden met meerdere raceauto’s, die ieder een andere kant op gingen, op zoek naar nieuwe klanten en producten. Het meest tragische was een set Pinnokio popjes waarvan de armen via touwtjes bewogen werden door iemand anders, buiten hen om. Het introductiespel maakt de drempel voor een ontmoeting lager:  “Oh, nu begrijp ik waarom je indertijd die opmerking maakte!”.  Dit is waardevol voor iedere vorm van organisatie. Het is fascinerend om verschilende manieren van zien te delen.  Dat kan al met hele eenvoudige middelen. Stel je open voor de onverwachte ontmoeting. Is reizen daarom zo leuk?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *